Nieuws / Wanneer word je getest op COVID19?
30/06/2020

Als huisartsen staan we onze patiënten bij om te informeren rond Covid19.

Via deze LINK kan u een infographic zien waarbij bijkomend informatie rond de teststrategie van de Overheid wordt weergegeven.

Heeft u klachten van bovenste luchtwegen: contacteer ons steeds eerst telefonisch. Uit voorzorg zullen wij, zo nodig, u doorsturen om een neuswisser te laten afnemen. 

Indien een positieve test, volgt er contactonderzoek.

 

Wat zijn de belangrijkste symptomen van COVID?

  • Koorts, hoesten en ademhalingsmoeilijkheden 
  • Spierpijn, keelpijn of hoofdpijn
  • Vermoeidheid
  • Geur- en smaakverlies
  • Verkoudheid
  • Diarree

Ik heb contact gehad met iemand met COVID?

Deze informatie is gebaseerd op de richtlijnen van Sciensano dd 14/08/2020.

Onderscheid tussen hoog risico contacten en laag risico contacten

Hoog risico contacten of nauwe contacten zijn personen waarbij het risico op besmetting als ‘hoog’ beschouwd wordt. Bijkomend zijn hoog risico contacten mensen waar je op minder dan 1,5 m afstand van zit en langer dan 15 minuten.

Nauwe contacten zijn bijvoorbeeld een huisgenoot, een collega die naast je zit op kantoor (op minder dan 1,5m), een vriend(in),….

Laag risico contacten zijn personen waarbij het risico op besmetting als ‘laag’ beschouwd wordt. Je dient gedurende 14 dagen extra waakzaam te zijn na het laatste contact met de zieke.

Voorbeeld 1: een persoon die zich in dezelfde kamer/gesloten omgeving bevond met een COVID-19 patiënt, maar daarbij minder dan 15 minuten binnen een afstand van <1,5m was. Dit omvat, onder andere, de hele afdeling in een kinderkribbe/kleuterschool (<6 jaar), mensen die in dezelfde ruimte werken of samen in een wachtkamer zaten.

Voorbeeld 2: hoog risico contacten van de nauwe contacten van de indexpatiënt zijn laag risico contacten en hoeven bijgevolg niet in quarantaine.

De contact tracing beslist wie een hoog risico contact of laag risico contact is.

 

Ik kom terug uit het buitenland?

De lijst met Europese lidstaten en/of landen die tot de Schengenzone behoren, wordt nu ingedeeld in rode, oranje en groene zones . De Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken stelt dagelijks (om 16u) een update ter beschikking. Meer informatie vind je hier.