Nieuws / Covid-test na hoogrisico-contact
10/11/2021

Dagelijks krijgen we meerder aanvragen voor een test owv hoogrisico-contacten. De grote drukte laat niet langer toe om via de huisarts deze codes te bekomen. In deze periode van vele ziekte, vaccinaties en achterstallig zorg, zouden we ons graag focussen op deze patiënten. 

We merken dat de wachttijd voor de code na het hoogrisico-contact oploopt, maar helaas merken we dat de wachttijd voor zorg in de huisartsenpraktijk ook oploopt.

Mogen we dus met aandrang vragen om onderstaande richtlijnen in acht te nemen!

Testcode nodig?

  1. Bel niet onmiddelijk naar je huisarts.
  2. Bij een hoogrisicocontact kan je een testcode krijgen via de contactopsporing (02/214.19.19). 
  3. Indien u gevaccineerd bent, moet u zich laten testen bij voorkeur op dag 5 na het risico-contact (tussen de 3e en de 6e dag).
  4. Heb je symptomen en twijfel je of je een test nodig hebt, vul de zelfevaluatietool in. Heb je een test nodig, dan krijg je een testcode via de tool (https://sat.info-coronavirus.be/nl/formulier/sat).

Lees alle info over testen op https://www.info-coronavirus.be/nl/testen/

Wat doen bij hoogrisicocontact?

Als u gevaccineerd bent en langer dan een kwartier van dichtbij binnen in contact geweest bent met een besmet persoon, dan gaat u in quarantaine. Als de besmette persoon uw gegevens correct heeft doorgegeven aan de contactopvolging, ontvangt u automatisch een testcode waarmee u een afspraak kan maken in een testcentrum.

Als de besmette persoon u zelf op de hoogte heeft gebracht, contacteer dan niet uw huisarts, maar vraag de persoon om uw contactgegevens aan de contactopvolging door te geven (02/214.19.19 ). Enkel dan zal u een testcode ontvangen. De quarantaine wordt stopgezet zodra u de resultaten van je eerste test ontvangt. Laat u daarna nog eens testen op dag zeven.

U kan ook al een zelftest afnemen, die u bij de apotheker kan kopen. Maar let op: deze zelftest vervangt geen PCR-test, dus laat zeker ook een test in een testcentrum of labo afnemen. Als uw zelftest positief is, moet u in afwachting van de PCR-test in quarantaine gaan. Vergeet ook niet de contactopvolging via 02/214.19.19 op de hoogte te brengen van uw laatste contacten. Deze contactopvolging contacteert u ook als u een corona alert (rood scherm) krijgt, via de app op uw smartphone.

Had u een hoogrisicocontact, maar bent u nog niet volledig gevaccineerd? Ga dan in quarantaine. U laat zich testen, tenzij uw laatste contact met de besmette persoon meer dan 72 uur geleden is. Een tweede test vindt plaats op de zevende dag na uw laatste contact met de besmette persoon. De quarantaine wordt pas opgeheven zodra u het resultaat van je tweede test kreeg.

Hoe krijgt u een testcode?

Het grote aantal testen zorgt voor een grote werklast bij de huisartsen. Om hun werkdruk te verlichten, zijn er een aantal maatregelen genomen. Zo wordt er nu met testcodes gewerkt. Mensen met symptomen kunnen gemakkelijk zelf een testcode aanmaken als de online zelfevaluatietool aangeeft dat een test nodig is.

Als u in contact bent gekomen met een hoogrisicocontact - en als die persoon uw contactgegevens correct heeft doorgegeven - ontvangt u via telefoon, sms of mail een testcode waarmee u een afspraak kan maken in een testcentrum.

Heeft uw hoogrisicocontact uw gegevens niet doorgegeven maar bent u wel op de hoogte dat die persoon besmet is? Laat u dan testen in een testcentrum. U kan online een afspraak maken via deze website.