Nieuws / Covid-test bij symptomen
04/11/2021

Wanneer moet u zich laten testen?

Wie zich ziek voelt, kan via deze zelfevaluatietool nagaan of een test nodig is. Blijf thuis en laat u testen als u lichte of één van de volgende symptomen heeft.

• Hoest
• Ademhalingsmoeilijkheden
• Koorts
• Pijnklachten
• Moeheid
• Smaakverlies en/of verlies van de reukzin
• Diarree

Als uit de online tool blijkt dat u zich wel best laat testen, dan krijgt u een testcode. Hiermee kan u een afspraak maken bij een testcentrum of -labo, of bij een apotheek. Als je een hoger risico op ernstige Covid-19 loopt, bijvoorbeeld bij zwangerschap of diabetes, raadpleegt u wel best een arts.

In afwachting van het resultaat blijft u thuis. Noteer de gegevens van iedereen waarmee u in contact kwam tot twee dagen voor de symptomen begonnen. Als de test positief is, kan deze lijst gebruikt worden in het kader van contactopvolging.

Waar kan u zich laten testen?

Zie onze Nieuwspagina.

Wat doet u als u positief heeft getest op het coronavirus?

Wie besmet is, moet in isolatie en blijft minstens tien dagen thuis. Dan pas mag u uw huis verlaten, op voorwaarde dat u al minstens drie dagen geen koorts meer hebt en geen ademhalingsproblemen.

Tijdens de isolatie mag u alleen naar de apotheek, de dokter of de supermarkt. Volg je de regels voor quarantaine of isolatie niet, dan kan een straf of boete volgen. U mag niet naar kantoor en wie niet thuis kan werken, krijgt een afwezigheidsattest van 10dagen van de huisarts.

Na uw positieve test begint ook de contactopvolging. Alle personen waarmee u in dicht contact kwam en met wie u samenwoont, gaan dan in quarantaine.

Self-assessment tool (SAT)

Vanaf woensdag 3 november 2021 is het mogelijk om via een online COVID-check of beter de SELF ASSESSMENT TOOL, een inschatting te maken of u een COVID-test moet laten ondergaan. U krijgt door het invullen van een korte vragenlijst een advies geformuleerd. U kan dan een testcode vragen en hiermee onmiddellijk een afspraak maken op een testcentrum. 

 

Waarom deze tool gebruiken?

Momenteel ervaren wij enorme drukte, niet alleen omwille van corona. Met deze tool hopen we weinig zieke mensen heel snel te kunnen helpen om veilig deze winter door te komen. Via deze tool zou u in enkele uren tijd een test kunnen ondergaan zonder langs de huisarts te gaan. 

Wij kunnen ons dan vooral focussen op risicogroepen en bij ernstige klachten. Wilt u geholpen worden om bepaalde symptomen op te vangen of om te achterhalen wat een andere reden dan COVID is, dan staan wij natuurlijk paraat met een luisterend oor.

U zal merken dat in onze aanmelding voor raadpleging deze stap genomen wordt, gelieve er goed gebruik van te maken.

 

Meer info?

Link naar www.mijngezondheid.belgie.be om de self-assessment tool uit te voeren.

Een volledig stappenplan helpt je om de SAT in te vullen, u kan dit ook vinden op www.roeselare.be